Sinterklaasgedichten | Blog | Lees het leukste nieuws!

Volg het Sinterklaasjournaal via ons!Alles over het Sinterklaasjournaal vind je op Sinterklaasgedichten.net!

 Het is niet zo moeilijk om te bedenken waar jij van half november tot en met 5 december op iedere werkdag rond een uurtje of 6 uithangt: dan zit jij steevast voor de buis, klaar om naar het Sinterklaasjournaal te kijken! Want het gaat jou natuurlijk niet gebeuren dat je hier een aflevering van mist. Het maakt voor jou niet uit of het eten nu koud staat te worden en de afwas moet maar even wachten; tijdens het Sinterklaasjournaal blijft jouw blik gericht op de televisie. Hoe kan het ook anders, jij bent namelijk echt niet van plan om ook maar één aflevering aan je voorbij te laten gaan. Jij hebt gewoon je dagelijkse dosis Sinterklaasnieuws nodig, dat begrijpen wij maar al te goed! Dat zou onszelf namelijk ook nooit overkomen. Iedere maandag tot en met vrijdag volgen wij het Sinterklaasjournaal op de voet want ook wij zijn nieuwsgierig naar de meest recente belevenissen van Sinterklaas en de Pieten. Daarom komt het Sinterklaasjournaal ook uitgebreid aan bod op Sinterklaasgedichten.net.

De start van het Sinterklaasjournaal

Ook dit jaar is het Sinterklaasjournaal weer dagelijks te zien op NPO ZAPP. Je hoeft gelukkig niet te wachten tot de stoomboot in Nederland is gearriveerd; al een paar dagen voordat deze blijde gebeurtenis plaatsvindt zal het Sinterklaasjournaal van start gaan. Vanaf dat moment kun je iedere dag rond een uurtje of zes de televisie aanzetten en genieten van de laatste updates over de aankomst en het verblijf van Sinterklaas en de Pieten. Zoals je van het Sinterklaasjournaal gewend bent, zal je iedere dag voorzien worden van alles wat het bonte gezelschap meemaakt. Van spannende tot grappige verhalen; iedere werkdag rond zes uur zijn ze te zien op NPO ZAPP. Heb je het per ongeluk toch gemist? Geen nood! De volgende dag wordt het journaal een stuk of vier keren herhaald.

De onderdelen van het Sinterklaasjournaal

Zoals je misschien wel weet, duurt het Sinterklaasjournaal ongeveer tien minuutjes. Deze korte tijd zit stampvol informatie over Sinterklaas, de Pieten en alles wat ze meemaken. Om het een beetje overzichtelijk te houden, bestaat het Sinterklaasjournaal altijd uit een aantal vaste onderwerpen. Als eerste zijn dit de hoofdonderwerpen, waarin de grote lijnen van het bezoek van Sinterklaas worden besproken. Alle belangrijkste nieuwsfeiten behoren aan deze categorie toe. Natuurlijk gebeuren er ook andere dingen die misschien iets minder belangrijk zijn, maar wel leuk om te vermelden. Dit wordt allemaal behandeld in het segment ‘kort nieuws’. Misschien wist je dit al, maar dit onderdeel bevat vaak grappig Sinterklaasnieuws dat ze jullie niet willen onthouden. Het Sinterklaasjournaal wordt afgesloten met het Pietenweer, wat voor de Pieten natuurlijk heel belangrijk is omdat ze ’s nachts de daken opgaan om de schoentjes van de kinderen te vullen. Zij moeten natuurlijk wel weten wanneer het glad is, anders gebeuren er ongelukken! Daarnaast is iedere zondag het Sinterklaasjournaal weekoverzicht op de buis. Er komt natuurlijk zoveel Sinterklaasnieuws voorbij, dat het moeilijk is om alles te onthouden. Daarom wordt er aan het einde van de week een samenvatting gegeven van het belangrijkste nieuws over Sinterklaas en de Pieten.

De avonturen van Sint en de Pieten in het Sinterklaasjournaal

Al voordat de Sint en de Pieten zijn aangekomen, gaat het Sinterklaasjournaal van start. Er wordt dan gesproken over de voorbereidingen die ieder jaar op dat moment in volle gang zijn. We kunnen er ieder jaar op rekenen dat de Goedheiligman en de Pieten heel wat meemaken tijdens hun verblijf in Nederland. Het is aan het Sinterklaasjournaal om jou hiervan op de hoogte te houden, zodat je er niets van hoeft te missen! Uiteraard is Sinterklaas de hoofdpersoon bij het journaal, want zonder de Goedheiligman zouden we nou eenmaal geen Sinterklaasfeest vieren. Maar ook de belevenissen van jouw grote vrienden Hoofdpiet, Huispiet, Wellespiet, Pietje Precies, Vergeetpiet, die lieve Opapiet en al de rest komen in het Sinterklaasjournaal uitgebreid aan bod!

De geschiedenis van het Sinterklaasjournaal

Net als het Sinterklaasfeest zelf, bestaat het Sinterklaasjournaal al een heel aantal jaren. De eerste aflevering werd uitgezonden op 14 november 2001, wat natuurlijk alweer een hele tijd geleden is. Al van begin af aan is de presentatie in handen van Dieuwertje Blok, die daardoor een hele goede band heeft opgebouwd met Sinterklaas en de Pieten. Daarnaast hebben al heel wat verslaggevers voor het Sinterklaasjournaal gewerkt, van Aart Staartjes tot Jeroen Kramer. Zelfs Sipke Jan Bousema was in 2003 reporter voor het Sinterklaasjournaal! Omdat het programma erg goed is, werd het in 2013 eindelijk beloond met de best haalbare prijs tijdens het Televizier-Ring gala: de Gouden Stuiver. De twee jaren daarvoor waren ze ook al voor deze prijs genomineerd, maar ging de erkenning naar andere kinderprogramma’s.