Sinterklaasgedichten | Blog | Lees het leukste nieuws!

Schoentje zettenSinterklaas Schoen zetten

Het schoentje zetten in de Sinterklaasperiode door kinderen is typisch iets wat bij het Sinterklaasfeest hoort. Maar hoe is dit idee ontstaan en wat betekent het? 

Schoentje zetten

In de 15e eeuw is het opzetten van de schoen begonnen. Dit schoenzetten gebeurde eerst in de kerken, hier werd door de beter bedeelden gegeven voor de armen. Een dag later op de sterfdag van Sint Nicolaas op 6 december werd de opbrengst onder de armen verdeeld. Uit de archieven van de Sint Nicolaaskerk in Utrecht komt naar voren dat er vanaf het jaar 1427 op 5 december, Sinterklaasavond schoenen werden gezet. Sinds het moment dat het Sinterklaasfeest een gezellige familieaangelegenheid is geworden zetten de kinderen hun schoen bij de kachel, onderaan de schoorsteen. Vaak met een wortel of een appel voor het paard met daarbij een tekening of een verlangenlijstje. De dag daarna kregen kinderen v aak snoepgoed en koek in hun schoen. De schoen wordt nog steeds vaak gezet door kinderen in de periode afgaande voor 5 december. Zo lokken winkeliers potentiële klanten door de kinderen de mogelijkheid te bieden hun schoen te komen zetten.

Geen schoorsteen op het huis

Tegenwoordig hebben niet alle huizen meer een schoorsteen, daarom wordt de kinderen vertelt dat de Pieten erg handig zijn en toch via allerlei andere wegen bij de schoenen terecht komen. Dus ook de kinderen die in huizen wonen waarop tegenwoordig geen schoorsteen meer zit krijgen hun cadeautjes.

Het liedje dat door kinderen veel wordt gezongen tijdens het schoentje zetten is ”Sinterklaas kapoentje gooi wat in mijn schoentje” 

Sinterklaasgedichten.net

Wist je dat sinterklaasgedichten.net naast de lekkerste sinterklaasrecepten ook de beste sinterklaasgedichten generator van 2015 heeft? Je kunt ook allerlei tips bekijken als je zelf een sinterklaasgedicht wilt schrijven!