Sinterklaasgedichten | Blog | Lees het leukste nieuws!

Overheerlijk recept voor gevulde speculaasRecepten Sinterklaas Gevulde Speculaas

Bij het Sinterklaasseizoen denk je waarschijnlijk aan – hoe kan het ook anders – Sinterklaas, gave surprises, de leukste cadeautjes en onvoorstelbaar leuke gedichten. En de typische Sinterklaaslekkernijen natuurlijk, die mogen zeker niet ontbreken. Het overgrote deel hiervan kun je gewoon halen bij de supermarkt, wat zeker lekker is maar dat kan natuurlijk nog beter. Eén van onze favorieten is eigengemaakte gevulde speculaas, daar kan de voorverpakte variant nooit tegenop. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit maakt.

Voor ongeveer 15 stukjes haal je de volgende ingrediënten in huis:

Benodigdheden voor de koek

 300 gram patentbloem
2 theelepels bakpoeder
180 gram zachte boter
2 eetlepels speculaaskruiden
75 gram bruine basterdsuiker
80 gram ruwe rietsuiker
3 eetlepels volle melk
1 ei
Een mespunt zout

Benodigdheden voor het spijs en afwerking

300 gram amandelspijs
1,5 eetlepel amaretto
Handvol blanke amandelen
2 licht geklutste eieren, ieder apart gehouden

Bereidingswijze

Voeg alle ingrediënten voor de koek bijeen in een keukenmachine, waarin je het mengsel vervolgens pulseert tot een samenhangende bal. Het deeg dat nu is ontstaan mag vervolgens uit de keukenmachine en dient in twee delen verdeeld te worden. Maak grote, dikke schijven van deze delen die aan elkaar gelijk zijn wat betreft formaat. Wikkel deze schijven in vershoudfolie en laat ze twee tot drie uur rusten in de koelkast. Vervolgens kun je verder met de vulling, waar je wederom de keukenmachine voor nodig hebt. Voeg het amandelspijs, de amaretto en 1 licht geklutst ei bij elkaar en pulseer deze tot er een romige pasta ontstaat. Ook dit mengsel gaat ingepakt in vershoudfolie een aantal uren de koelkast in.

Wanneer alles lang genoeg in de koelkast heeft gelegen, haal je dit eruit en warm je de oven voor op 180°C. Bekleed intussen jouw bakvorm met bakpapier, waarna je één deel koekdeel op dit oppervlakte verspreid. Verdeel vervolgens de vulling hierover en eindig met de tweede laag koekdeeg. Met een kwast verdeel je hier hierna lichtjes het tweede losgeklopte ei over. Je sluit af met het decoreren van de gevulde koek; verdeel de blanke amandelen over de bovenste laag (tip: je kan ze in een cirkel leggen, waardoor het net bloemetjes lijken!). Je kunt eventueel met een mesje de bovenste laag inkerven, zodat je wanneer je klaar bent het geheel makkelijker kunt verdelen. Wanneer de oven voldoende is voorverwarmd, plaats je de bakvorm zo’n 35 tot 40 minuten in de oven. Nog eventjes laten afkoelen wanneer deze klaar is, maar daarna is deze overheerlijke gevulde speculaas klaar om opgegeten te worden!

Eet smakelijk, lieve Sinterklaassnoepers!

Sinterklaasgedichten.net

Wist je dat sinterklaasgedichten.net naast de lekkerste sinterklaasrecepten ook de beste sinterklaasgedichten generator van 2015 heeft? Je kunt ook allerlei tips bekijken als je zelf een sinterklaasgedicht wilt schrijven!