Sinterklaasgedichten | Blog | Lees het leukste nieuws!

De meest originele SinterklaasweetjesSinterklaas weetjes

Als echte Sinterklaasliefhebber weet jij natuurlijk bijna alles van de Goedheiligman. Dat kan ook niet anders, want jij staat iedere keer weer vooraan wanneer de stoomboot in de haven parkeert en kan zelfs in je slaap zonder moeite alle liedjes opdreunen. Maar wat heeft Sinterklaas met het huwelijk te maken en wat is eigenlijk zijn geboortenaam? Wij van Sinterklaasgedichten.net weten het je te vertellen!

Hoe heet Sinterklaas echt?

Sinterklaas is niet altijd onder deze naam door het leven gegaan. Zijn ouders noemden hem Nicolaas van Myra. Pas later kreeg de Goedheiligman de naam Sint Nicolaas, nadat hij heilig werd verklaard. Sinterklaas is dan weer een samenvoeging van Sint en Nicolaas.

Schoentje zetten

Al jarenlang zetten alle kindjes tijdens de Sinterklaasperiode iedere avond hun schoentje, om hier de volgende dag iets leuks of lekkers in terug te vinden. Er is een reden dat hiervoor een schoen wordt gebruikt: omdat ieder kindje weer een andere schoen heeft, kan Piet zich nooit vergissen met het geven van de cadeautjes.

De roe en de zak

Veel mensen denken dat de zak en de roe ervoor dienen om stoute kinderen te straffen en mee te nemen naar Spanje. Dat zouden Sinterklaas en de Pieten natuurlijk nooit doen, dus moet er een andere reden zijn waarom te dit bij zich hebben. Zoals je wel al zou kunnen raden, dient de zak voor het vervoeren van cadeautjes en snoepgoed. Met de roe wordt niet geslagen – deze wordt gebruikt door de Pieten om de schoorsteen mee schoon te vegen.

Sinterklaas als huwelijksmakelaar

We noemen Sinterklaas ook wel de Goedheiligman. Dit heeft een reden: deze titel is namelijk een ander woord voor goed-hylik-man, wat staat voor ‘goed-huwelijksman’. Hij heeft deze naam gekregen doordat hij drie arme zusjes aan een bruisschat hielp. Het verhaal gaat dat hij drie dagen lang geld en goud bij hen door de schoorsteen naar binnen gooide, zodat zij konden trouwen en hun eer daarmee redden. Dit verhaal heeft de basis voor de titel Goedheiligman gelegd.

Sinterklaasgedichten.net

Op sinterklaasgedichten.net kun je de leukste artikelen lezen over sinterklaas. Wist je ook dat er een sinterklaasgedichten generator is? Binnen een mum van tijd heb jij je perfecte gedicht zonder enige moeite te doen. Probeer het zelf! Velen gingen je voor. Vind je het leuk om zelf te dichten? Bekijk dan onze tips!