Sinterklaasgedichten | Blog | Lees het leukste nieuws!

Kruidnoot of pepernoot?Kruidnoot en pepernoot

Een pepernoot en een kruidnoot worden vaak met elkaar verwisseld. Toch verschillen ze in structuur en smaak. Een pepernoot lijkt het meest op taaitaai en heeft een honingsmaak. In een pepernoot wordt ook vaak anijs gebruikt. De pepernoot is gemaakt van roggemeel. In pepernoten zit minder verzadigd vet dan in kruidnoten.

De kruidnoot

Eet je een kruidnoot dan merk je dat deze harder is dan een pepernoot. Een kruidnoot heeft de vorm van een half bolletje. De kruidnoot is gemaakt van tarwebloem en is gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. Deze kruiden bij elkaar worden ook wel speculaaskruiden genoemd.

De geschiedenis

De geschiedenis van de pepernoten zet dat de pepernoten eigenlijk uit Duitsland komen. Daar werden ze in de dertiende eeuw gebakken in kloosters en moesten gewone noten vervangen. In de provincies Friesland en Groningen was de pepernoot een symbool van vruchtbaarheid. Als teken strooiden bruidsparen ze voor een kinderlijke toekomst. Daarmee werd verwezen naar een boer die zijn akkers met de hand bestrooid met zaad. Het strooien van pepernoten geeft dezelfde beweging en heeft dus ook dezelfde intentie namelijk groei en wasdom.

Productie

In Nederland zijn er meerdere producten van pepernoten en kruidnoten. Toch komt het merendeel van dit snoepgoed van Sinterklaas uit een fabriek in Harderwijk.
Wist je dat je kruidnoten en / of pepernoten niet alleen hoeft te eten uit het ‘vuistje’  of bij de koffie of thee? Maar dat de noten het ook goed doen in een soep, bijvoorbeeld uiensoep of door de jus bij vlees. Had je niet gedacht hé!? De gemalen kruidnoten kunnen zelfs door een lekkere pasta!

Sinterklaasgedichten.net

Wist je dat sinterklaasgedichten.net naast de lekkerste sinterklaasrecepten ook de beste sinterklaasgedichten generator van 2015 heeft? Je kunt ook allerlei tips bekijken als je zelf een sinterklaasgedicht wilt schrijven!