Sinterklaasgedichten | Blog | Lees het leukste nieuws!

Geschiedenis van SinterklaasSinterklaas geschiedenis

Sinterklaas vieren wij al ontzettend lang maar weet jij precies hoe en waar het verhaal is begonnen? Nee? Dat is niet erg, het verhaal lees je hieronder! 

Geschiedenis van Sinterklaas

De geschiedenis van Sinterklaas begint historisch gezien in Turkije. Hier is Sint Nicolaas de bisschop van Myra (Turkije) geweest, hij komt dus niet uit Spanje, zoals vele toch nog steeds denken.
Sint Nicolaas is gestorven op 6 december ca. 340 na Christus. Overblijfselen van zijn beenderen zijn later door vereerders naar Bari in Italië gebracht. Bari was lange tijd in Spaanse handen en wie weet, heeft men vroeger Italië met Spanje verward.
Sint Nicolaas is door zijn vele goede daden die hij gedaan zou hebben heilig verklaard. Er ontstonden allerlei legendes over deze persoon en zijn goede daden. Het pepernoten en suikergoed gooien zou afkomstig zijn van het geven van geld aan arme mensen. Maar waar zijn hulp, Zwarte Piet precies vandaan komt is niet duidelijk. Daar worden verschillende verhalen over vertelt. Zo zou Piet een wees zijn afkomstig uit Afrika, die na slaaf te zijn geweest als dank voor zijn vrijlating, Sint Nicolaas is blijven helpen.

Sinterklaas vroeger

Al sinds de 13e eeuw is in West Europa het Sinterklaasfeest gebruikelijk. Sint Nicolaas is in die tijd de meest aanbeden heilige en patroon, patroon wil zeggen: beschermer van scholieren, huwbare jeugd, kooplieden, zeelieden en reizigers. Tijdens de middeleeuwen kregen bepaalde arme kinderen op de dag voor de feestdag (sterfdag) van Sint Nicolaas voedsel en geschenken, waaronder schoenen. Schoenen stonden in de kerk als vindplaats van geschenken en snoep speelde hierin een belangrijke rol. De Sinterklaasmarkten werden sinds eind 15e eeuw gehouden en bleven traditie tot in de 19e eeuw. Na het verdwijnen van de markten werd het feest meer in familiekring in huis gevierd. Begin 1900 werden de eerste intochten van Sinterklaas georganiseerd. Na de Tweede Wereld Oorlog (na 1945) gingen de volwassenen ook steeds meer mee doen met het Sinterklaasfeest. In 1952 is het de eerste keer dat de intocht op televisie werd uitgezonden. Deze jaarlijkse tv-uitzending, halverwege november is de start voor de Sinterklaasperiode die duurt tot en met 5 december.

Bron: Sinterklaasfan.nl
Sinterklaasgedichten.net

Op sinterklaasgedichten.net kun je de leukste artikelen lezen over sinterklaas. Weet je ook dat er sinterklaasgedichten generator is? Binnen een mum van tijd heb jij je perfecte gedicht zonder enige moeite te doen. Probeer het zelf! Velen gingen je voor. Vind je het leuk om zelf te dichten? Bekijk dan onze tips!